ZUID AFRIKA
Bellingham
Bellingham gaat ver terug naar 1693. In dat jaar plantten de Nederlander Gerrit Janz van Vuuren en zijn vrouw, een Franse Hugenote, de eerste 1000 wijnstokken. In de jaren die volgden maakte me wel wijn, maar uiteraard nog niet de kwaliteit van tegenwoordig.
Het landgoed ging over van familie op familie. Tot 1943, toen Bernard en Fredagh Podlashuk het landgoed kochten. Na een grondige restauratie van het landhuis en de wijngaarden ontstond Bellingham
Wine Estate in Fransschhoek, zoals wij deze nu kennen. Kennis werd opgedaan in Duitsland en Frankrijk en succesvol toegepast in Zuid-Afrika.
OVER DIT WIJNHUIS
Cavatappi bouwt aan sterke merken in de wijnwereld
Bellingham ontwikkelde zich vervolgens tot
een Zuid-Afrikaans wijnhuis met een keur aan
kwaliteitswijnen. Wijnen uit de Nieuwe Wereld,
gemaakt op klassieke wijze. De huidige Bellingham
range weerspiegelt de geschiedenis van het huis. Een
geschiedenis verbonden met een gouden draad van
innovatie, vindingrijkheid en een vooruitziende blik.
Mede door de focus op authenticiteit in de wijngaard
heeft Bellingham geen wijngaarden rondom het
wijnhuis. De druivenrassen zijn afkomstig uit
nauwkeurig geselecteerde gebieden in bijvoorbeeld
Paarl en Stellenbosch. De voornaamste reden is dat
alle druivenrassen zo het best tot hun recht komen
onder verschillende omstandigheden. Mede door deze
manier van werken kan Bellingham het constante
niveau van haar wijnen waarborgen.
Duurzaamheid is een belangrijk aspect binnen
de bedrijfsfilosofie. In de wijngaarden wordt
biodiversiteit gestimuleerd en beschermd. Daarnaast
gaat Bellingham bij het wijnmaken uit van
zogenaamde minimale interventie. Men wil een
natuurlijk product maken met zo min mogelijk
ingrepen in de vinificatiekelder. Eeuwenoude
methoden worden gecombineerd met hedendaagse
technische hoogstandjes om kwaliteitswijnen te
maken die de druif en het terroir weerspiegelen.
Iedere fase van de productie krijgt alle tijd en
aandacht. De nadruk ligt op het mondgevoel en
het behoud van het karakter van de druif en het
terroir. Bellingham gaat subtiel om met het lageren
op hout. De wijnen krijgen structuur en complexiteit
van de eikenhouten vaten, zonder dat het druifeigen
karakter erdoor wordt aangetast of overstemd.