Skip to content

ZUID AFRIKA

Bellingham

Bellingham gaat ver terug naar 1693. In dat jaar plantten de Nederlander Gerrit Janz van Vuuren en zijn vrouw, een Franse Hugenote, de eerste 1000 wijnstokken. In de jaren die volgden maakte me wel wijn, maar uiteraard nog niet de kwaliteit van tegenwoordig.

Het landgoed ging over van familie op familie. Tot 1943, toen Bernard en Fredagh Podlashuk het landgoed kochten. Na een grondige restauratie van het landhuis en de wijngaarden ontstond Bellingham
Wine Estate in Fransschhoek, zoals wij deze nu kennen. Kennis werd opgedaan in Duitsland en Frankrijk en succesvol toegepast in Zuid-Afrika.

OVER DIT WIJNHUIS

Cavatappi bouwt aan sterke merken in de wijnwereld

Bellingham ontwikkelde zich vervolgens tot een Zuid-Afrikaans wijnhuis met een keur aan kwaliteitswijnen. Wijnen uit de Nieuwe Wereld, gemaakt op klassieke wijze. De huidige Bellingham range weerspiegelt de geschiedenis van het huis. Een geschiedenis verbonden met een gouden draad van innovatie, vindingrijkheid en een vooruitziende blik. Mede door de focus op authenticiteit in de wijngaard heeft Bellingham geen wijngaarden rondom het wijnhuis. De druivenrassen zijn afkomstig uit nauwkeurig geselecteerde gebieden in bijvoorbeeld Paarl en Stellenbosch. De voornaamste reden is dat alle druivenrassen zo het best tot hun recht komen onder verschillende omstandigheden. Mede door deze manier van werken kan Bellingham het constante niveau van haar wijnen waarborgen. Duurzaamheid is een belangrijk aspect binnen de bedrijfsfilosofie. In de wijngaarden wordt biodiversiteit gestimuleerd en beschermd. Daarnaast gaat Bellingham bij het wijnmaken uit van zogenaamde minimale interventie. Men wil een natuurlijk product maken met zo min mogelijk ingrepen in de vinificatiekelder. Eeuwenoude methoden worden gecombineerd met hedendaagse technische hoogstandjes om kwaliteitswijnen te maken die de druif en het terroir weerspiegelen. Iedere fase van de productie krijgt alle tijd en aandacht. De nadruk ligt op het mondgevoel en het behoud van het karakter van de druif en het terroir. Bellingham gaat subtiel om met het lageren op hout. De wijnen krijgen structuur en complexiteit van de eikenhouten vaten, zonder dat het druifeigen karakter erdoor wordt aangetast of overstemd.