FRANKRIJK
Pommery
“Damas, wat wij nodig hebben is een wijn die zo
droog mogelijk is, maar niet te hard…hij moet zacht
zijn, zijdeachtig en subtiel, anders dan de rest…”
Tijdens haar reizen naar Engeland merkte Madame
Pommery op dat de smaak van de Engelse elite
veranderde en de voorkeur meer richting lichtere en
minder zoete wijnen uitging.

OVER DIT WIJNHUIS
Cavatappi bouwt aan sterke merken in de wijnwereld
Dit gewaagde verzoek van Madame Pommery, in een
tijd van een zoet-geörienteerde champagnemarkt,
werd beantwoord in 1874 door Victor Lambert.
Lambert was de opvolger van Olivier Damas, de
keldermeester van Pommery. Hij was degene die
de eerste “brut” creëerde in de geschiedenis van de
champagne: de Pommery Nature 1874.
Het maken van brut champagnes betekende echter
wel dat men veel technische veranderingen door
moest voeren: het uitstellen van oogsten, om ervoor
te zorgen dat de druiven rijper werden, het verlengen
van de flesrijping in de kelder en het verhogen van
het aantal basiswijnen om de gewenste smaakbalans
te krijgen in de uiteindelijke blends. Een riskante en
erg kostbare onderneming, maar een die dankzij de
visie en vastberadenheid van Madame Pommery in
goede banen geleid werd.
Het maken van een brut was een ware revolutie
in Champagne, waar enkel zoete varianten
geproduceerd werden. Deze champagnes hadden
een hoog gehalte aan suiker en alcohol, om de hoge
zuurgraad te vermaskeren.
Ondanks een hoop sarcasme en ongeloof, werd de
Brut een ongekend succes! De Pommery-stijl stond
en staat nog altijd bekend als ‘vol finesse en speelse
lichtheid’.

